piątek, 7 kwietnia 2017

Placki twarogowe.

Jako typowy naleśniko i plackożerca powracam do Was z kolejnym przepisem na placki.
Zostało mi w lodówce trochę twarogu półtłustego i tak postanowiłam ,że zrobię z tego coś... i wyszły delikatne, puszyste placki twarogowe. Zjadłam je w wersji na słodko posypane delikatnie cukrem pudrem z cynamonem ale myślę ,że będą super też w wersji wytrawnej jeśli doda się do masy np. pokrojony szczypiorek.



Składniki na 1 porcję:

  • Ser twarogowy 120g
  • mąka pszenna razowa 1 łyżka (20g)
  • mąka ryżowa 1 łyżka (15g)
  • 2 jajka (u mnie małe 2x40g)
  • mleko 50ml
  • mniej niż pół łyżeczki sodki
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cukru waniliowego

Kaloryczność podanej porcji: 370 kcal



Twaróg z jajkami i mlekiem blendujemy na gładką masę następnie dodajemy suche składniki i dokładne mieszamy.
Smażymy placuszki na wolnym ogniu (pierwszą stronę pod przykrywką) na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz