Zostało mi w lodówce trochę twarogu półtłustego i tak postanowiłam ,że zrobię z tego coś... i wyszły delikatne, puszyste placki twarogowe. Zjadłam je w wersji na słodko posypane delikatnie cukrem pudrem z cynamonem ale myślę ,że będą super też w wersji wytrawnej jeśli doda się do masy np. pokrojony szczypiorek.
Składniki na 1 porcję:
- Ser twarogowy 120g
- mąka pszenna razowa 1 łyżka (20g)
- mąka ryżowa 1 łyżka (15g)
- 2 jajka (u mnie małe 2x40g)
- mleko 50ml
- mniej niż pół łyżeczki sodki
- opcjonalnie: pół łyżeczki cukru waniliowego
Kaloryczność podanej porcji: 370 kcal
Twaróg z jajkami i mlekiem blendujemy na gładką masę następnie dodajemy suche składniki i dokładne mieszamy.
Smażymy placuszki na wolnym ogniu (pierwszą stronę pod przykrywką) na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz